De taktila skyltarna

Jag trodde att jag visste allt. Eller ja, jag trodde förstås inte att jag visste allt som i ”allt i hela världen”, men jag kände mig som en ganska allmänbildad person. Jag kände mig som det fram till förra onsdagen. Då hände någonting och detta någonting hände när jag samtalade med en ny person på en liten fest.

  • ”Jag jobbar med taktila skyltar. Det är inte så vanligt svar tror jag men så är det” sa hon där vi satt i soffan hemma hos vår gemensamma vän.

Vad fan är taktila skyltar? Frågan dök upp i skallen och jag kunde inte riktigt koncentrera mig på vad hon sa sedan. Jag var för upptagen med att tänka på detta. Vad sjutton var taktila skyltar? Och kanske framförallt – Hur kunde jag ha levt 34 år på jorden utan att ens höra uttrycket taktila skyltar? Det är ju inte riktigt klokt.

Jag kände att jag blev röd i ansiktet av pinsamhet för min okunskap och jag nickade och log för att se obrydd ut. Detta märkte nog min samtalskollega för hon kom av sig något, innan hon fortsatte:

  • ”Ja, i alla fall. Så taktila skyltar började jag arbeta med direkt efter gymnasiet. Sedan tog jag en paus. Jag drog ut och reste med några kompisar. Vi var i Sydamerika och sedan åkte vi till Australien och levde rövare under en period. Typ.. 6 månader eller något kanske? Ja, och sen när jag var tillbaka i Sverige igen. Vad sjutton skulle jag göra då? Eller hur, vad fan gör man liksom? Så det blev ju taktila skyltar igen då och det hade jag ju lite koll på i alla fall. Ja, eftersom jag redan hade jobbat med det förut. Det var ju det enda jag kunde typ, förutom att surfa då men det kan man ju inte göra här. Nej, så det blev alltså taktila skyltar istället”

Jag hade aldrig någonsin hört så många ord nämnas på så kort tid. Allt jag kunde koncentrera mig på var uttrycket som återkom ett visst antal gånger i texten hon lade ut om sig själv. De taktila skyltarna. Hon nämnde dem som att det var de mest självklara ämnet i världen att känna till. Det tyckte inte jag. Jag tyckte att det var svårt att förstå. Väldigt svårt.

Innan jag nämner vad taktila skyltar faktiskt är för något. Är det någon av er som har koll? Jag är väldigt nyfiken på att se hur många som faktiskt stött på detta uttryck – ja, och ännu mer nyfiken på hur många som faktiskt vet vad taktila skyltar är.

Hör av er!